Geos

Fumarool 15/5 – 19/5/2017

Laat de traantjes al maar vloeien want ik heb behoorlijk slecht nieuws voor jullie. Dit is namelijk de laatste fumarool van het jaar. Je zal dus voortaan andere literatuur moeten zoeken op zondagavond.

Dinsdag

Op de laatste cantus van het jaar nemen we gezamenlijk afscheid van 2de master en staan we hen bij in deze moeilijke periode. Niet alleen moeten zij het Leuvense studentenleven binnenkort achterlaten, ze worden namelijk weldra ook voor zo’n 40 jaar verbannen naar een donkere plaats die zovele mensen het leven zuur maakt: de arbeidsmarkt.

Verder worden ook alle schachtjes verwacht voor hun ontgroening.

Meer informatie: https://www.facebook.com/events/127373897813521/
Ook zullen de laatste spring seminaries plaatsvinden op deze dinsdag. Zoals gewoonlijk is dit in lokaal 01.267 om 12u.

 • Jeroen Van Woensel: Histology, preservation and geochemistry of fossil dinosaur bone and teeth.

Promoter: Philippe Claeys

Co-promoters: Koen Stein and Christophe Snoeck (VUB)

 • Jef Decuypere:  Recent paleoclimate reconstructions using stable isotope signals in speleothems (cave deposits).

Promotor: Philippe Claeys

Graag zou ik nog even mijn spelling en grammatica checker willen bedanken om de vele dt-fouten en andere slordigheden eruit te halen.

Dit was het dan, de laatste fumarool van het jaar. Bedankt aan iedereen die dit ‘weekbladje’ gevolgd heeft.

Ben Neefs, secretaris Geos

Fumarool 8/5 – 12/5/2017

Je hebt vast wat beters te doen dan het lezen van dit tekstje. Daarom werd deze editie speciaal voor jou wat korter gemaakt. Zo hoef je niet te veel tijd te verspillen in deze drukke periode en kan je je focus terug richten op belangrijkere zaken.

Dinsdag:

De 2de masterstudenten die deze week hun tussentijdse presentatie over hun thesis geven zijn:

 • Pieter Mallants: Characterization and modelling of groundwater flow towards a public drinking water well field.

Promoter: Marijke Huysmans

 • Sien Benoit: Characterization of spatially variable riverbed hydraulic conductivity using Electrical Resistivity Tomography (ERT)and Induced Polarization (IP).

Promoter: Marijke Huysmans

Co-Promoter:  Frédéric Nguyen

 • Kevin Gommers: Design and assessment of Electrical Resistivity Tomography (ERT) and Induced Polarization (IP) setup in rivers: numerical and field experiments.

Promoter:  Frédéric Nguyen

Co-Promoter: Marijke Huysmans

De presentaties zullen plaatsvinden vanaf 12u in lokaal 01.267.

’s Avonds vindt ook de barbecue van Scientica plaats, die naar jaarlijkse gewoonte wordt gecombineerd met de Scienticup. De kring die deze beker wilt winnen zal zich eerst moeten verdiepen in de sport Spikeball. Wie wilt genieten van deze barbecue en/of wilt meedoen met de spikeball zal zich moeten inschrijven.

Meer informatie

Ben Neefs, secretaris Geos

Fumarool 2/5 – 5/5/2017

Het einde van het semester kruipt weer stilletjes dichterbij en dit voelen we sterk aan de omvang van het aan ons voorgeschotelde aanbod van activiteiten. Maar wees niet al te bedroefd, dit betekent echter dat we op deze activiteiten veel harder en steviger kunnen gaan dan ooit tevoren!

Dinsdag:

Spijtig genoeg gebeuren er soms ook wat serieuzere zaken op unief. Deze week geven weer enkele 2de masterstudenten een woordje uitleg over hun masterproef. Zij die geïnteresseerd zouden zijn kunnen dit bijwonen om 12u in lokaal 01.267.

 • Xenia Vandamme: Geochemical and metallogenetic study of pegmatite formation in the Karagwe-Ankole Belt (Rwanda): a micro-analytical approach.

Promoter: Philippe Muchez

Co-promoter: Kris Piessens (RBINS)

Assistance: Niels Hulsbosch

 • Nikolaos Kartalis: Metallogenetic study of the Andavakoura Quartz-Barite-(Pb, Zn, Au) vein system.

Promoter: Philippe Muchez

Co-promoter: Wouter Heijlen (Sibelco)

Woensdag:

Het is weer tijd voor de meest geliefde activiteit van elke geoloog! Frisse pintjes binnenspelen! Deze keer geven we er echter een kleine draai aan het concept en worden de flesjes Stella vervangen door andere bieren. Bieren met een ietsie pietsie hoger alcoholpercentage. ‘En welke zware bieren zullen er dan zijn?’, hoor ik je al zeggen. Wel, dat bepalen jullie volledig zelf! Ga simpelweg naar het facebook evenement van ”Geos’ überzware bierenavond” en stem op jouw favoriete bier!

Meer info

Ben Neefs, secretaris Geos

Fumarool 24/04 – 28/04/2017

Deze week is het niets minder dan kiesweek! Tripel kaoliniet wil zich volgend jaar helemaal inzetten voor Geos.  Als voorproefje bewijzen ze zich deze week met een hele reeks activiteiten.
Net zoals vorige week zullen ook enkele masterstudenten een presentatie geven over hun masterproef. Deze zullen dinsdag plaatsvinden om 12u 30 in lokaal 01.267.

 • Jinse Van Rooy: A 3-D architecture model of Quaternary glacio-eustatic sequences (Beerse).

Promoter: Gert Jan Weltje

Co-promoters: Rudy Swennen en Georges Borremans (Wienerberger NV)

 • Tom Wyseure: Predicting the porosity of sands with arbitrary size and shape distributions.

Promoter: Gert Jan Weltje

Assistance: Jasper Verhaegen

Maandag
Tripel kaoliniet zet de week in met een cantus, de Shosholoza kiescantus!  Op de cantus wordt u meegenomen op een safari! Naast gevaarlijke dieren zouden er ook mollen zitten.
WAAR?          ZAMO
HOE LAAT?    Io vivat is om 20:30, deuren gaan reeds om 20 uur open.
LINK

Dinsdag
Dinsdag zijn er maar liefst 2 activiteiten gepland.

‘s Middags worden heerlijke mexicano’s verkocht!
WAAR?             Centraal grasveld campus Arenberg III (grasveld tussen blokken A,K,S en B).
HOE LAAT?       Vanaf 12 uur.
LINK

‘s Avonds organiseert cultuur een jenevertocht, na wat puzzelen bereik je hopelijk de eindlocatie.
WAAR?             Alma 3.
HOE LAAT?      19 uur.
LINK

Woensdag
Na een dag excursie is er niets leuker dan een ontspannende -lees competitieve- sportactiviteit! Help je Geos mee naar de overwinning in deze spannende aardbal wedstrijd?
WAAR?             Alma 3.
HOE LAAT?      18:30.
LINK

Donderdag 27/4/17
Tripel kaoliniet is nog lang niet vermoeid, vandaar nog eens 2 activiteiten op 1 dag!

‘s Middags worden de lekkerste panini’s voorzien.
WAAR?             Centraal grasveld campus Arenberg III (grasveld tussen blokken A,K,S en B).
HOE LAAT?      Vanaf 12 uur.
LINK

Na een week vol activiteiten ontbreekt er nog 1 ding, een bangelijk feestje!  Dit feestje, Geos Goes Tripel, is helemaal in thema van drievouden.  Er zal gezocht worden naar het beste trio, kom dus zeker niet alleen!
WAAR?             Cafe ‘t Vervolg
HOE LAAT?       Vanaf 22 uur.
LINK

Doorheen de week zullen verscheidene lolploegen voor randanimatie zorgen!

Jondalar Biesmans, opkomend secretaris Geos

Fumarool 18/04 – 21/04/2017

Dinsdag:

Om onze lever meteen duidelijk te maken dat de paasvakantie voorbij is zetten we de week stevig in met de jaarlijkse arenacantus. Voor zij die het concept van de arenacantus niet kennen heb ik dit te zeggen: gewoon komen! De weermannen/weervrouwen voorspellen spijtig genoeg niet meteen een stralend zonnetje, maar ze hebben het de laatste week bijna elke dag fout gehad. Pakt dus dat er morgen geen wolkje aan de lucht zal hangen!

Er moet geen inkom betaald worden voor de arencantus, maar er wordt ook geen drank voorzien. Breng je favoriete (alcoholische) drank en je codex mee naar de arena en geniet voluit van dit topevenement!

Meer informatie

Het einde van het jaar komt weer stiekem stilletjes dichterbij en de 2de masters zijn nu hoogstwaarschijnlijk volop aan het stressen om hun thesis op tijd af te krijgen. Vanaf deze week geven enkele 2de  masterstudenten elke dinsdag een voorlopige presentatie over hun masterproef. Wie geïnteresseerd is kan gaan luisteren in lokaal 01.267 in de E om 12 u 30.

Deze week op de planning:

 • Laura Janssens: Study of the stratigraphic position of the sandy deposits of the Flemish Hills.

Promoter: Jan Elsen

Co-promoters: Gert Jan Weltje and Rik Houthuys

 • Michiel Giels: Inorganic polymer binders – from the lab to the market – Do heavy metals in Fe-rich slag precursors jeopardize slag valorisation?Promoter: Jan Elsen
  Co-promotor: Yiannis Pontikes (MTM)
  Assistance: Silviana Onisei (MTM)
 • Lars De Smedt: Structural analysis of progressive deformation and associated veining in a Palaeozoic slate belt.Promotor: Manuel Sintubin
  Assistance: Alexander Minor

Woensdag:

Als je door het arenbergpark fietst dan merk je meteen dat er weer iets groots te doen valt deze week. Over het hele park liggen obstakels en hindernissen verspreid want het is weer tijd voor de Survival of the student. Deze obstakelrun die voor de derde keer wordt georganiseerd door LOKO sport brengt de bekende spartacusrun naar Leuven, maar dan wel in een iets minder extreme vorm zodat deze voor iedereen toegankelijk is. Als je nog wilt meedoen haast je je best naar de site van LOKO want de plaatsen geraken stilaan volzet!

Ben Neefs, secretaris Geos

Fumarool 20/3 – 24/3/2017

Maandag:

Heb je altijd al eens een avond in een zaal vol met bezopen, krijsende grieten willen doorbrengen, en ben je bovendien van het vrouwelijk geslacht, dan is de vrouwencantus van Geos helemaal iets voor jou! Deze cantus staat volledig in thema van de Geos TD’s, met bijhorende parels van schijven. Zoals de naam misschien doet vermoeden zijn enkel vrouwen toegelaten. Als je dus toevallig iets tussen je benen hebt hangen, dan ben je spijtig genoeg niet welkom.

Meer informatie

Maar niet getreurd, zij die worden getroffen door deze extreme vorm van seksisme kunnen altijd hun frustraties en hun opgekropte woede van zich afschudden door een potje spikeball te gaan spelen. Scientica organiseert een initiatie van deze iets minder bekende sport en natuurlijk is hier wel IEDEREEN welkom!

Meer informatie

Als je dan eenmaal al je frustraties en woede van je afgeschud hebt, en er nog alleen een immens gevoel van onmacht en verdriet je overstemt, dan kan je deze gevoelens gaan verdrinken in het Scienticafé. In het laatste Scienticafé van het academiejaar, één tegen allen, krijgen alle wetenschappers verscheidene opdrachten. Als deze samen tot een goed einde worden gebracht, worden we beloond met een gratis vat vol van dat goudgele goddelijk drankje. Hier is ook IEDEREEN welkom!

Meer informatie

Woensdag:

Aan dit evenement moeten niet veel woorden worden vuilgemaakt. De ‘In Mijnen Tijd TD’ is intussen al uitgegroeid tot één van de grootste klassiekers van het Leuvense nachtleven. En in tegenstelling tot het merendeel van wat je hier wekelijks kan lezen, is dit nu een geen complete nonsens.  Elke zelf respecterende student heeft dit evenement natuurlijk al lang met stip in zijn agenda aangeduid. Maar moest je toch nog niet op de hoogte zijn, dit wil je absoluut niet missen!

Meer informatie

Ben Neefs, secretaris Geos

Fumarool 13/3 – 17/3/2017

Maandag:

Na 3 jaar wachten is er eindelijk weer een beiaardcantus in Leuven! Dit evenement hoeft geen reclame. De tickets zijn schaars en zeer moeilijk te bemachtigen. Wil je dit waanzinnig evenement absoluut niet missen, kom dan zeker op tijd naar de E voor je kaart. De verkoop vindt plaats om 22u aan de ingang van de E. Kom zeker ruim op voorhand als je een kans wilt maken op een ticket!

Voor meer informatie verwijs ik je door naar de Geos facebookpagina.

Dinsdag:

De Faculteit Wetenschappen is nog steeds 200 jaar en het feestjaar wordt dus gewoon verder gezet. Met het debat over robotisering organiseert Scientica een avond voor iedereen die zich zorgen maakt over de steeds toenemende automatisering in onze wereld. Nemen robots onze jobs over in de nabij toekomst? Hoe slim kunnen robots worden? Nemen ze de wereld over? Of als je gewoonweg zot bent van robots en hun brede waaier van toepassingen, dan is dit debat natuurlijk ook iets voor jou.

Meer informatie

Woensdag:

Hopelijk heb je de actualiteit op de voet gevolgd en je dagelijkse quota encyclopedie pagina’s braaf geleerd, want de open Geos quiz komt er weer aan! Bij deze quiz ben je niet afhankelijk van de beperkte kennis van je jaargenoten en kan je het heft in eigen handen nemen door je slimste vrienden en vriendinnen uit te nodigen.

Meer informatie

Heb je echter geen zin om weer eens vernederd te worden, dan kan je je kennis diezelfde dag ook gaan bijstellen in de E. De Belgische vereniging voor Paleontologie vzw. en de afdeling geologie organiseren een lezing over enkele geologische en paleontologische aspecten van het Krijt. De lezing start om 19u30 in lokaal 01.212 in de E.

Donderdag:

Heb je altijd al eens iets willen doen wat je niet enkel voldoening geeft na voltooiing, maar ook gewoon keileuk is om het uit te voeren? Kom dan zeker naar de E om 19 u 30, lokaal 01.207, want daar wordt het nieuwe praesidium van Geos samengesteld! Als je een hoop goede vrienden wilt maken of simpelweg gewoon wat zoekt dat goed op je CV staat maar niet te veel moeite kost, dan is Geos zeker iets voor jou!

Ben Neefs, secretaris Geos

Fumarool 6/3 – 10/3/2017

Maandag:

We beginnen de week met de Scientica jobfair. Dit is een gelegenheid waar je als student meer informatie kunt verkrijgen over je eventuele toekomst. Meerdere bedrijven zakken af naar de CBA om meer uitleg te geven over waarom of waarvoor zij jou nodig hebben. Spijtig genoeg vrees ik dat er niet veel geologische bedrijven zullen afzakken naar dit evenement dit jaar, maar je kan zeker ook gerust een kijkje nemen bij andere bedrijven. Ook zullen er gratis broodjes aanwezig zijn.

Meer informatie

Ook wordt het feestjaar van de Faculteit Wetenschappen ingezet. Exact 200 jaar geleden zag onze geliefde faculteit voor het eerst licht. Dit feestjaar wordt ceremonieel geopend in de Universiteitshallen. Alle plaatsen zijn echter al volzet, maar er zullen nog genoeg mogelijkheden zijn om mee te vieren.

Meer informatie

Woensdag:

Woensdag vindt er een infosessie plaats over het reilen en zeilen van Geos. Deze sessie is voornamelijk bedoeld voor zij die volgend jaar misschien wel een functie op zich willen nemen in het praesidium, maar uiteraard is iedereen welkom. Of je nu info wilt komen geven of juist wat meer wil weten. Als je interesse hebt om leuke activiteiten te (helpen) organiseren voor je medestudenten en jezelf, of de geologiestudent wilt vertegenwoordigen, kom dan zeker af!

Meer info

Donderdag:

American football wordt alsmaar meer en meer populair in ons klein Belgenland. Wieslandia en Geos geven deze stijgende trend nog een duwtje in de rug met een American football initiatie. Aan al wie houdt van een stevig potje rammen, aan al wie een nachtje door doet om de superbowl te kunnen volgen, of aan iedereen die gewoon gek is op zwaar fysieke sporten, kom gewoon af en zet je op aanwezig op het facebook evenement. Zo kan het evenement beter worden voorbereid. Zij die alleen willen komen kijken zijn natuurlijk ook altijd welkom.

Meer informatie

Vrijdag:

Het Scientica galabal staat weer voor de deur en deze editie wordt een heel speciale, vanwege het 200 jarige bestaan van de Faculteit Wetenschappen. Ter ere van deze verjaardag wordt er een etentje georganiseerd. De prijs lijkt wel vrij veel, maar je krijgt er ook wel heel veel voor.

Meer informatie

Ben Neefs, secretaris Geos

Fumarool 27/3 – 3/3/2017

Deze week heb ik niet echt bijster veel te vertellen vrees ik. Deze keer komt dit niet omdat ik veel te laat ben begonnen (of toch niet volledig), maar simpelweg omdat ik niet veel stof heb waarover ik kan vertellen. Ja oké, er is deze week wel de befaamde Scientica cantusweek, maar het nut om hier nog reclame voor te maken ontgaat me wel. Alle cantussen zijn uitverkocht, buiten voor de ochtendcantus op woensdag zijn er nog kaarten vrij. Moest je toch wat meer informatie wensen, dan kan je deze vinden op de facebookpagina.

Activiteiten volgende week:

Volgende week maandag vindt de jobfair plaats. Vergeef mij, maar ik ga het er mij makkelijk van afmaken:

“Ben je een masterstudent en helemaal klaar (of toch bijna) voor de arbeidsmarkt? Ben je een wetenschapsstudent, toekomstige ingenieur of bio-ingenieur? Dan is de Jobfair van Scientica perfect voor jou! Op deze beurs komen allerlei interessante bedrijven die op zoek zijn naar jonge, ondernemende nieuwe krachten zichzelf voorstellen en tonen wat ze te bieden hebben. De uitstekende plaats dus voor de toekomstgerichte student die klaar is om zijn studententijd achter zich te laten en op zoek is naar interessante en uitdagende werkgelegenheden.

De jobfair gaat door op maandag 6 maart van 11u tot 16u in de campusbib Arenberg. De toegang is gratis en er zullen gratis broodjes voorzien zijn (voor de studenten). Tot dan!”

Allemaal naar daar om gratis broodjes te gaan binnensteken dus.

Meer informatie

Ook het Scientica galabal vindt volgende week plaats. Dit jaar is het een speciale editie vanwege het 200 jarige bestaan van de faculteit wetenschappen. Ter ere van deze verjaardag wordt er een etentje georganiseerd. De prijs lijkt wel vrij veel, maar je krijgt er ook wel heel veel voor. Tickets zouden deze week verkocht worden. Waar en wanneer juist zal nog worden meegedeeld via de fb-pagina (van Geos).

Meer informatie

Ben Neefs, secretaris Geos

Fumarool 13/2 – 17/2/2017

Opeens bleken de gemaakte plannen dan toch door te gaan, met het gevolg dat er geen tijd meer was om een schoon intro’ke te schrijven. Amuseert ulle tijdens dit nieuwe semester, zolang het nog kan!

Donderdag:

Vorig jaar was er al reeds bewezen dat de combinatie tussen beerpong en karaoke een geslaagd huwelijk is, eentje dat zeker voor herhaling vatbaar is. Daarom slaan feest en sport de handen in elkaar voor de 2e editie van Geos’ onvergetelijke karaokepong. Heb je vorig jaar niet kunnen bewijzen wat jouw zangtalenten of beerpongskillz echt waard zijn, of wil je juist je eer verdedigen, zak dan zeker af naar alma 3 om 21u! Inschrijven voor de beerpong doe je door een mailtje te sturen naar sport@geosleuven.be met vermelding van je groepsnaam en teamgenoot.

Meer informatie

 

Nieuw semester, nieuw cursusmateriaal. Breng zeker eens een bezoekje aan de Cudi in de komende dagen/weken. Moest de site bereikbaar zijn zouden hieronder de openingsuren staan. Misschien heb jij meer geluk.

Ben Neefs, secretaris Geos

Sponsors